Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Στην αναζήτηση του ιδανικού συντρόφου…


Πώς θα φέρουμε στη ζωή μας τον ιδανικό σύντροφο; Αυτό είναι ένα ερώτημα που απασχολεί όλο και περισσότερους ανθρώπους, ειδικά στις μέρες μας. Βγαίνοντας πληγωμένοι και προδομένοι από αποτυχημένες σχέσεις, κλεινόμαστε στον εαυτό μας και φοβόμαστε να ανοιχτούμε ξανά στους άλλους, στην αγάπη. Ως εκ τούτου οι προσπάθειες για νέες σχέσεις χαρακτηρίζονται από ανασφάλεια και φόβο ∙ το φόβο της απόρριψης, το φόβο της προδοσίας, το φόβο της εγκατάλειψης. Εν τέλει, αυτές οι νέες σχέσεις δεν εξελίσσονται ομαλά, όπως θα επιθυμούσαμε, και καταλήγουν εκ νέου σε αποτυχίες και απογοητεύσεις.



Ο τρόπος με τον οποίο θα προσελκύσουμε τον ιδανικό σύντροφο είναι πολύ απλός:

Αρχικά, είναι απαραίτητο να δημιουργήσουμε έναν κατάλογο με όλα τα χαρακτηριστικά, τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά, που πρέπει να έχει ένας σύντροφος για να είναι ο τέλειος για εμάς. Τα καταγράφουμε συμπεριλαμβάνοντας όσο το δυνατόν περισσότερες λεπτομέρειες σαν να τον βλέπαμε μπροστά μας. Το μυστικό είναι να έχουμε στο νου μας ότι αυτά τα χαρακτηριστικά υπάρχουν και συμβαίνουν στο παρόν, στην πραγματικότητα, και να μην τα σκεφτόμαστε ως τα ιδανικά που θα αδυνατούσε να τα πληροί κάποιος. Έτσι μία λίστα θα μπορούσε να διαμορφωθεί κάπως έτσι:

·         Είναι τρυφερός και πολύ ρομαντικός.
·         Μπορώ να τον εμπιστευτώ για οτιδήποτε μου συμβαίνει.
·         Με σκέφτεται όλη μέρα και μου τηλεφωνεί συχνά για να μάθει πώς είμαι.
·         Με βοηθάει σε όλες τις δουλειές του σπιτιού.
·         Είναι ειλικρινής και ανοιχτός σε οποιαδήποτε συζήτηση.
·         Είναι μελαχρινός με γαλάζια μάτια.
·         Μένει κοντά στη θάλασσα.
·         Είναι πολύ καλός χορευτής.

… και άλλα πολλά. Ο καθένας μπορεί να διαμορφώσει τη λίστα όπως επιθυμεί ανάλογα με τις προτιμήσεις του. Αρκεί οι φράσεις να είναι διατυπωμένες με θετικό τρόπο (δε χρησιμοποιούμε τα στερητικά «δεν» και «μην» ούτε αρνητικές λέξεις) και σε παροντικό χρόνο, σαν να συμβαίνει στο τώρα. 
Το δεύτερο βήμα που θα ακολουθήσουμε είναι να οραματιστούμε τη σχέση που θέλουμε να έχουμε με το σύντροφό μας. Φανταζόμαστε τα μέρη που θέλουμε να πηγαίνουμε, τις δραστηριότητες που θέλουμε να κάνουμε μαζί, πώς θέλουμε να περνάμε το χρόνο μας μαζί του, χρησιμοποιώντας και πάλι όλες τις λεπτομέρειες που είναι σημαντικές για εμάς. Φανταζόμαστε, ακόμη, πώς συμπεριφέρεται ο ένας στον άλλο και την οικειότητα που υπάρχει μεταξύ μας. Αν θέλουμε, μπορούμε να βρούμε κάποια φωτογραφία ενός γνωστού προσώπου (που ενδεχομένως θαυμάζουμε και μοιάζει στον ιδανικό μας σύντροφο) και να την κοιτάζουμε όταν οραματιζόμαστε τη σχέση αυτή.

Για παράδειγμα, οραματίζομαι ένα δείπνο μαζί με το/τη σύντροφό μου: φαντάζομαι το μέσο με το οποίο πηγαίνουμε (π.χ. με μηχανή, αισθάνομαι τον αέρα να μου ανακατεύει τα μαλλιά, ενώ ταυτόχρονα γελάμε και ψάχνω να βρω ένα λαστιχάκι στην τσάντα για να τα μαζέψω), το μέρος στο οποίο θέλουμε να δειπνήσουμε (υπαρκτό ή όχι) και την ατμόσφαιρα (ρομαντικά με κεριά και τριαντάφυλλα ή στην εξοχή για πικ νικ), τα φαγητά που τρώμε (όλα τα πιάτα ακόμα και τη διακόσμησή τους, τη σειρά που τα τρώμε, το επιδόρπιο, το ποτό), τον τρόπο που πληρώνουμε (έχουμε ένα μικρό καβγαδάκι για το ποιος θα πληρώσει, αφού και την προηγούμενη φορά με κέρασε και επιμένω να πληρώσω εγώ) και οτιδήποτε άλλο μπορείτε να σκεφτείτε.

Το σημαντικό σε αυτό το βήμα είναι όχι απλά να σκεφτόμαστε και να οραματιζόμαστε τις πιθανές καταστάσεις, αλλά κυρίως να τις αισθανόμαστε με όλη τους την ένταση, σαν να συνέβαιναν αυτή τη στιγμή. Γι’ αυτό κι έχει μεγάλη σημασία να φανταστούμε την τέλεια σχέση μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια.

Να θυμόμαστε ότι ο ιδανικός σύντροφος θα έρθει μόνο αν δεν προσκολλόμαστε στην κατάσταση που οραματιζόμαστε να συμβαίνει, γιατί είναι διαφορετική η προσκόλληση από την έντονη επιθυμία. Είναι σημαντικό, δηλαδή, να εκφράζουμε την επιθυμία ή την προτίμησή μας, αλλά το αποτέλεσμα να το αφήσουμε στο χρόνο. Έτσι μόνο θα φέρουμε στη ζωή μας την ιδανική σχέση με τον τέλειο σύντροφο και με τον ίδιο τρόπο θα την διατηρήσουμε.



Νίκη Λιώτη, Ψυχολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πληκτρολογείστε το σχόλιό σας...

Βιβλιοθεραπεία: Πώς οι ιστορίες μας στηρίζουν στη διαδρομή προς την επούλωση

Όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με ψυχολογικά και συναισθηματικά προβλήματα, όπως άγχος και κατάθλιψη ή πένθος, ορισμένες φορές είναι δύσκολο να ...