Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

Χτίζοντας την επικοινωνία στις σχέσεις μας


Η επικοινωνία αποτελεί το Α και το Ω σε όλες μας τις σχέσεις. Χωρίς αυτήν, αδυνατούμε να εκφράσουμε ξεκάθαρα τις ανάγκες και σκέψεις μας, να εκδηλώσουμε τα συναισθήματά μας και με την έλλειψη αυτής  απομακρυνόμαστε ουσιαστικά από τους συνανθρώπους μας.

Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

Ένα παιδί ζωγραφίζει την αγάπη... διαφορετικά


Σε ένα σχολείο στην Ινδία, ένα μικρό αγόρι παίρνει μερικές κιμωλίες, βγαίνει στο προαύλιο και αρχίζει να ζωγραφίζει κάτι στο δάπεδο, μπροστά στα έκπληκτα μάτια του δασκάλου και των συμμαθητών του.

Τρίτη 19 Αυγούστου 2014

Οι πρώτες μέρες στο σχολείο


Η αρχή κάθε σχολικής χρονιάς, ειδικά όταν είναι η πρώτη φορά στο σχολείο, αποτελεί τόσο για τα παιδιά όσο και για τους γονείς μία καινούρια και άγνωστη εμπειρία. Το νέο περιβάλλον, ο αποχωρισμός από τους γονείς, οι νέες συνθήκες και οι κανόνες του σχολείου, η ένταξή του στο σύνολο της τάξης με ταυτόχρονη απώλεια της αίσθησης της μοναδικότητας που είχε στο σπίτι αποτελούν ορισμένες δυσκολίες που καλείται το παιδί να αντιμετωπίσει κατά τις πρώτες μέρες του σχολείου. Ο χρόνος προσαρμογής στο σχολείο είναι διαφορετικός για το κάθε παιδί και, έτσι, μπορεί να διαρκέσει από μία ημέρα έως λίγες εβδομάδες. Απαραίτητος είναι ο χρόνος προσαρμογής και στην περίπτωση αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος ή κατά τη μετάβαση στις διάφορες σχολικές βαθμίδες (από τον παιδικό σταθμό στο νηπιαγωγείο, από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό κ.ο.κ.).

Βιβλιοθεραπεία: Πώς οι ιστορίες μας στηρίζουν στη διαδρομή προς την επούλωση

Όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με ψυχολογικά και συναισθηματικά προβλήματα, όπως άγχος και κατάθλιψη ή πένθος, ορισμένες φορές είναι δύσκολο να ...