Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Ενώ εσύ μου φώναζες


Ενώ εσύ μου φώναζες, μου μάθαινες να σε φοβάμαι…


Ενώ εσύ μου φώναζες, τραυμάτιζες την αυτοπεποίθηση μου…


Ενώ εσύ μου φώναζες, μου μάθαινες ότι δεν είχα αξιοπρέπεια επειδή ήμουν μικρός…

Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

Η ανάγκη για μαμά


Πόσο πραγματικά χρειάζεται ένα μωρό τη μητέρα του; Κατά πόσο ισχύει αυτό που λένε «Μην το παίρνεις συνέχεια αγκαλιά, θα κακομάθει» ή «Άσ’ το να κλάψει λίγο, κακό δεν θα του κάνει»; Πόσο «κακό» κάνουν πραγματικά οι αγκαλιές στο μωρό και η άμεση ικανοποίηση των αναγκών τους; Ορισμένοι γονείς ανησυχούν ότι θα «κακομάθουν» το παιδί τους αν του δείχνουν ότι αποτελεί το επίκεντρο της προσοχής τους. Ωστόσο, άλλο είναι να εστιάζετε την προσοχή σας και άλλο να περιστρέφεται η ζωή σας γύρω από το παιδί σας.

Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

Τα σχολεία του σήμερα και ... του αύριο


Αδιαπραγμάτευτη αλήθεια αποτελεί το γεγονός ότι το σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα στη χώρα μας πάσχει από ποικίλα προβλήματα. Μία από τις πιο σημαντικές είναι τα μαθήματα που διδάσκονται στους μαθητές που είναι υποχρεωτικά και προαποφασισμένα και αρκετά από τα οποία είναι παρωχημένα και αδυνατούν να προσαρμοστούν στις ιδιαίτερες κλίσεις και ενδιαφέροντα των μαθητών. Ως τρόπος εκμάθησης των μαθημάτων ορίζεται ο υποχρεωτικός και καταναγκαστικός σε πολλές περιπτώσεις παπαγαλισμός, ενώ η ογκώδης ύλη τους ξεχνιέται από την πλειονότητα των μαθητών σε μικρό χρονικό διάστημα. Για κάθε μάθημα, προσφέρεται ένα μόνο βιβλίο που υποστηρίζει μόνο μία αλήθεια αντί να παραθέτει τα διάφορα γεγονότα ή δεδομένα με τέτοιο τρόπο που να συντελεί στην ανάπτυξη της κριτικής ικανότητας των μαθητών.   

Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Η συνταγή που σώζει ζωές παιδιών


Το κείμενο που ακολουθεί είναι πραγματικός δυναμίτης. Όλοι μας, γονείς, εκπαιδευτικοί (ειδικά αυτοί), παππούδες, γιαγιάδες, έχουμε ανάγκη να το διαβάσουμε ξανά και ξανά. Για να νιώσουμε πιο δυνατοί, για να αντιληφθούμε πώς μπορούμε να βάλουμε το δικό μας λιθαράκι στην προσπάθεια για ένα καλύτερο μέλλον που ν' αγκαλιάζει όλα τα παιδιά. Για να πιστέψουμε πως από τη δική μας μικρή γωνίτσα αληθινά μπορούμε να συνεισφέρουμε ώστε  να γίνει ο κόσμος αυτός πιο αληθινός και φιλόξενος:

Αυτή η υπέροχη δασκάλα Μαθηματικών έχει τη συνταγή που σώζει ζωές παιδιών.

Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

Τα παιδιά συνεργάζονται


Όταν τα παιδιά συνεργάζονται, αυτό σημαίνει ότι αντιγράφουν ή μιμούνται τους πιο σημαντικούς ενήλικες γύρω τους. Πολλές φορές οι γονείς μπερδεύουν τη συνεργασία με την «καλή συμπεριφορά». Όταν τα παιδιά παύουν να συνεργάζονται, αυτό συμβαίνει είτε επειδή έχουν συνεργαστεί πάρα πολύ και για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα είτε γιατί η ακεραιότητά τους έχει «παραβιαστεί».

Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

Το διάφανο ανθρωπάκι


"Δεν άναψε ποτέ πυρκαγιά στο βάθος της καρδιάς μου, που δεν μπόρεσε ένα δάκρυ να τη σβήσει"
Jean-Jacques Rousseau

Πήγαινε καιρός που δεν ήταν στις καλές της. Τις περισσότερες μέρες της βδομάδας τα μάτια της ήταν θλιμμένα. Δεν μπορούσε να εξηγήσει το λόγο... Βαθιά όμως μέσα της τον ήξερε καλά.

Εκείνο το απόγευμα είχε αποφασίσει να μην κάνει τίποτα. Να μείνει σπίτι της και να μην ασχοληθεί με τίποτα. Ούτε βόλτα θα πήγαινε, ούτε στη φίλη της για καφέ, ούτε γυμναστήριο, ούτε σινεμά. Είχε αποφασίσει να μείνει μόνη της και ν' ακούσει τη σιωπή της.

Βιβλιοθεραπεία: Πώς οι ιστορίες μας στηρίζουν στη διαδρομή προς την επούλωση

Όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με ψυχολογικά και συναισθηματικά προβλήματα, όπως άγχος και κατάθλιψη ή πένθος, ορισμένες φορές είναι δύσκολο να ...