Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Τα παιδικά μάτια βλέπουν χωρίς προκατάληψη



Το πείραμα ενός γαλλικού ιδρύματος για παιδιά με αναπηρία δείχνει πως η διαφορά υπάρχει μόνο στον προκατειλημμένο νου του ανθρώπου.

Στο πείραμα, που πραγματοποιήθηκε από το ίδρυμα για παιδιά με αναπηρία “Νoemi” στη Γαλλία, κλήθηκαν να πάρουν μέρος γονείς με τα παιδιά τους.

Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

5 μαθήματα ευτυχίας που μας δίνουν τα παιδιά μας




Τα παιδιά γελούν, παίζουν, διασκεδάζουν, ζουν με την καρδιά τους, νιώθουν και φαίνονται ευτυχισμένα. Υπάρχει λοιπόν καλύτερος δάσκαλος από ένα παιδί για να μας διδάξει την ευτυχία;

«Ένα παιδί είναι ο πατέρας κάθε ανθρώπου» έγραφε ο διάσημος ποιητής William Wordsworth σε ένα από τα αθάνατα ποιήματά του. Αυτό το «ποιητικό παράδοξο», κρύβει μια μεγάλη αλήθεια. Γιατί η παιδική ηλικία ουσιαστικά είναι το πιο παλιό κομμάτι της ζωής μας και αυτό που μεσολαβεί σε ότι θα ακολουθήσει. Εκτός όμως από το πιο παλιό είναι ίσως και το πιο σοφό! Γιατί τι άλλο είναι η σοφία, εκτός από ευτυχία. Και ποιος είναι πιο ευτυχισμένος από ένα αθώο παιδί; Ίσως αν προσπαθούσαμε να μάθουμε από τις πράξεις των παιδιών, ο κόσμος θα γινόταν σίγουρα καλύτερος. Και πολύ πιο ευτυχισμένος! Ο δημοσιογράφος, συγγραφέας και μουσικός Abhinabha Tangerman, μας δίνει 5 πράγματα που θα μπορούσαμε να μάθουμε από τα παιδιά μας!

Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

Βιώστε την ηρεμία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης




Οι καθημερινές πιέσεις της ζωής που αντιμετωπίζουμε είναι αναπόφευκτες. Η συχνή επανάληψη της αγχώδους ανταπόκρισης, δημιουργεί σταδιακά μια προδιάθεση για ασθένειες. Ωστόσο, για χάρη τόσο του αγέννητου μωρού της όσο και της οικογένειάς της, η μέλλουσα μητέρα χρειάζεται να είναι σε θέση να διατηρεί την ισορροπία της.

Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

Το μυστικό του πόθου στις μακροχρόνιες σχέσεις





Μπορούμε να ποθούμε, αυτό που ήδη έχουμε; Και γιατί το απαγορευμένο είναι τόσο ερωτικό; Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ομιλία της ψυχοθεραπεύτριας Esther Perel στο TED.

Γιατί λοιπόν το καλό σεξ ξεθωριάζει τόσο συχνά ακόμη και σε ζευγάρια που συνεχίζουν ν’ αγαπιούνται όσο ποτέ; Γιατί ή καλή επαφή δεν εγγυάται το καλό σεξ, αντίθετα με την κοινή αντίληψη; Η επόμενη ερώτηση θα έπρεπε να είναι: «Μπορούμε να ποθούμε, αυτό που ήδη έχουμε;» Αυτή είναι η ερώτηση κλειδί, σωστά; Και γιατί το απαγορευμένο είναι τόσο ερωτικό;

Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2015

Το παιδί και το κλουβί




Μια ανθρωπολόγος (ας τη λέμε Τζέιν) βρέθηκε σε μια αφρικανική φυλή (ας τους λέμε Νάρας).

Οι Νάρας είχαν ξανάρθει σε επαφή με τον πολιτισμό - με ό,τι αποκαλούμε εμείς πολιτισμό. Όμως η Τζέιν αποφάσισε να μείνει για λίγο καιρό μαζί τους, για να μάθει πως ζουν και για να τους μιλήσει για τη δική της ζωή.

Κάποια στιγμή ξεκίνησε να τους λέει για το σπίτι της. Οι Νάρας παραξενεύτηκαν όταν άκουσαν ότι υπήρχε κάτι που λεγόταν «παιδικό δωμάτιο». Και μόλις έμαθαν ότι οι πολιτισμένοι γονείς κοιμούνται σε διαφορετικό δωμάτιο απ' το παιδί τους, συγκλονίστηκαν. Κάτι τέτοιο τους φάνηκε σαν εγκληματική πράξη.

«Για ποιο λόγο οι γονείς τιμωρούν τα παιδιά τους;» τη ρώτησαν.

Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

Αναθρέφουμε ανεξάρτητα παιδιά που γίνονται εξαρτημένοι ενήλικες


Αυτό που ίσως ακούγεται περισσότερο από το στόμα νέων και όχι μόνο γονιών είναι ότι το παιδί πρέπει να μάθει να είναι ανεξάρτητο. Αυτή είναι και η αγωνία πολλών με λίγο μεγαλύτερα παιδιά "πότε θα γίνει ανεξάρτητο" ή ο λόγος περηφάνιας κάποιων άλλων "από μωρό ήταν ανεξάρτητο!". Το εντυπωσιακό είναι ότι συχνότερα θα ακούσεις συζητήσεις για το αν κάποιο παιδί είναι ή πώς θα γίνει ανεξάρτητο παρά για το αν είναι ή πώς θα γίνει ευτυχισμένο.

Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2015

7 σημάδια που δείχνουν ότι έχετε βρει το σκοπό της ζωή σας


Άρθρο της δρος F. Emelia Sam

Ο κόσμος έχει πολλά να προσφέρει και πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται αν έχουν κάνει τις σωστές επιλογές. Η έννοια του σκοπού μπορεί να φαίνεται άπιαστη για μερικούς, αλλά να είστε σίγουροι πως ο καθένας διαθέτει τουλάχιστον έναν.

Βιβλιοθεραπεία: Πώς οι ιστορίες μας στηρίζουν στη διαδρομή προς την επούλωση

Όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με ψυχολογικά και συναισθηματικά προβλήματα, όπως άγχος και κατάθλιψη ή πένθος, ορισμένες φορές είναι δύσκολο να ...