Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017

Πώς μπορείς να μετατρέψεις την επιθυμία σε επιτυχία

Γράφει ο Μάνος Ισχάκης

Όλοι οι άνθρωποι από την στιγμή που γεννιόμαστε έχουμε επιθυμίες. Μπορεί οι επιθυμίες να αλλάζουν ανάλογα με την δεκαετία, αλλά πάντα έχουμε επιθυμίες. Η επιθυμία κάποιων ανθρώπων μπορεί να είναι να έχουν ένα σπίτι. Κάποιοι άλλοι να θέλουν να έχουν ένα καλύτερο σπίτι. Ή πισίνα στο σπίτι. Κάποιοι άλλοι επιθυμούν να έχουν ένα ρολόι ή να έχουν σχέση ή να έχουν μια ευτυχισμένη σχέση ή να έχουν φίλους ή να έχουν πολλά από αυτά ή να έχουν μια καλύτερη δουλειά.

Όλοι οι άνθρωποι λοιπόν, θέλουμε κάποια πράγματα στην ζωή μας. Έστω λοιπόν ότι η επιθυμία μας βρίσκεται στην μία πλευρά του νομίσματος. Από την άλλη πλευρά του νομίσματος, συναντούμε πάρα πολλούς ανθρώπους, για την ακρίβεια το 99% των ανθρώπων, που δεν μπορεί να υλοποιήσει τις επιθυμίες του. Π.χ. Σε πόσους ανθρώπους δεν έχεις ευχηθεί ή δεν σου έχουν ευχηθεί πόσες φορές, στα γενέθλια σου, στις γιορτές, στις σημαντικές ημέρες της ζωής σου και τον επόμενο καιρό, μετά από 6 μήνες, 12 μήνες, 5 χρόνια, 20 χρόνια, οτιδήποτε, συνήθως οι πιο πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους που έχουν δεχτεί ή έχουν δώσει αυτές τις ευχές δεν έχουν υλοποιήσει τίποτα από αυτά.

Έτσι λοιπόν να βάλουμε σε ένα άλλο σημείο την επιτυχία. Ας πούμε ότι στο ένα χέρι έχουμε την επιθυμία και στο άλλο της επιτυχία. Τι είναι αυτό που δημιουργεί το κενό ανάμεσα στην επιθυμία και στην επιτυχία; Για ποιο λόγο το 99% των ανθρώπων απογοητεύεται, αποτυγχάνει, αδυνατεί να πετύχει; Πιστεύεις ότι είναι θέμα ικανοτήτων; Πιστεύεις ότι είναι θέμα τύχης; Πιστεύεις ότι είναι κάτι άλλο το οποίο είναι εκτός από τις δυνατότητες αυτών των ανθρώπων; Βεβαίως και όχι. Αυτό που κάνει την διαφορά είναι η γνώση.

Πάμε λοιπόν να δούμε τι είναι αυτό που εάν κάνεις εσύ ανεξάρτητα από το που βρίσκεσαι αυτή την στιγμή στην ζωή σου, σε 6 μήνες, 1 χρόνο, 10 χρόνια, 20 χρόνια, η ζωή σου θα είναι τελείως διαφορετική. Γιατί; Γιατί πρόσθεσες αυτό το ένα μοναδικό σημείο που κάνει την διαφορά. Φαντάσου το σαν να μαγειρεύεις ένα γλυκό. Λίγο παραπάνω ζάχαρη ή λίγο διαφορετική ποιότητα ζάχαρης ή βούτυρο, κάνει τελείως διαφορετική την γεύση, το αποτέλεσμα.

Άρα λοιπόν να θυμάσαι ότι η διαφορά ανάμεσα σε αυτό που είσαι και σε αυτό που θέλεις να πας δεν είναι τίποτα άλλο από το να προσθέσεις ή να αφαιρέσεις ή να διαφοροποιήσεις ένα συστατικό από όλα αυτά που κάνεις ή δεν κάνεις στην καθημερινότητα σου προκειμένου να αποκτήσεις κάτι πολύ συγκεκριμένο στην ζωή σου.

Ας πάρουμε λοιπόν τα πράγματα με την σειρά. Το πρώτο πράγμα που συμβαίνει στους ανθρώπους είναι να επιθυμούμε κάτι. Ότι κι αν είναι αυτό. Το δεύτερο πράγμα είναι το εξής: Κάποιοι άνθρωποι αναλαμβάνουν πολύ γρήγορα δράση, έχοντας τον ενθουσιασμό της επιθυμίας, ξεκινούν να κάνουν πράγματα και κάποια στιγμή εγκαταλείπουν.


Κάποιοι άλλοι δεν ξεκινούν καθόλου να κάνουν πράγματα. Είτε δεν ξεκινάς να κάνεις πράγματα, είτε ξεκινάς με αποφασιστικότητα και εγκαταλείπεις, στο επόμενο βήμα υπάρχει ένα κενό, το οποίο θα σου το δώσω σε λίγο. Αν λοιπόν ξεπεραστεί αυτό το κενό, όλοι έχουμε ακούσει ότι για να πετύχουμε χρειάζεται να έχουμε συγκεκριμένες συνήθειες. Και όταν έχουμε συγκεκριμένες συνήθειες, πετυχημένες συνήθειες, τότε θα έχουμε και το αποτέλεσμα που θέλουμε.

Άρα λοιπόν ανάμεσα στην επιθυμία και την δράση του ενθουσιασμού στην αρχή και την συνήθεια υπάρχει ένα κενό. Πώς ονομάζεται; Τελετουργία. Εάν θέλεις να μετατρέψεις την επιθυμία σου, εάν θέλεις να μετατρέψεις την δράση σου, σε συνήθεια ώστε να έχεις το αποτέλεσμα που θέλεις, χρειάζεται όλο αυτό να το βάλεις κάτω από μια ομπρέλα που λέγεται τελετουργία.

Να σου φέρω ένα παράδειγμα: Έστω λοιπόν ότι θέλω να χάσω κιλά. Όλοι οι άνθρωποι, είμαι σίγουρος, με τόσες δίαιτες, τόσες διατροφές, ακόμα και σε διατροφολόγο να μην πάνε ξέρουν ακριβώς τι χρειάζεται να κάνουν προκειμένου να χάσουν κιλά. Τι συμβαίνει όμως με τον πρώτο καιρό; Αρχίζουν να απογοητεύονται, να κουράζονται, τους λείπει κάτι…

Αυτό βέβαια δεν χρειάζεται να συμβεί τον πρώτο καιρό. Μπορεί να μην ξεκινήσουν καν την κατάλληλη διατροφή γιατί ξέρουν ότι θα εγκαταλείψουν. Τι χρειάζεται να κάνεις εάν θέλεις να αλλάξεις την διατροφή σου, να αποκτήσεις μία άλλη διατροφική συνήθεια, για να αποκτήσεις τα κιλά που θέλεις; Αυτό που χρειάζεται να κάνεις είναι πρώτα να ορίσεις ποια είναι εκείνη η διατροφή που πραγματικά αγαπάς, που πραγματικά θέλεις, και το δεύτερο που χρειάζεται να κάνεις είναι την καινούργια σου διατροφή να την δέχεσαι με έναν τρόπο τελείως διαφορετικό, με έναν τρόπο που να αγαπάς όσο δεν φαντάζεσαι.

Παραδείγματος χάριν, έστω ότι θέλεις να προσθέσεις στην καθημερινότητα σου μπρόκολο. Πολύ όμορφα. Αν σκεφτείς το μπρόκολο, εκεί πέρα που έτρωγες πίτσες, σουβλάκια γλυκά και οτιδήποτε κι αν είναι αυτό, το πρώτο πράγμα που θα κάνει το μυαλό σου είναι να αντιδράσει αρνητικά. Μπορεί να φαίνεται λίγο ανιαρό.

Τι χρειάζεται να κάνεις; Βρες μια συνταγή με το μπρόκολο, το καρότο, οτιδήποτε και αν είναι αυτό, η οποία να σου ταιριάζει. Φρόντισε εκείνο το μισάωρο που θα φας να φτιάξεις το μέρος που θα φας. Να μην φας στο πόδι. Να μην φας γρήγορα. Δημιούργησε ένα τελετουργικό για τον εαυτό σου, για την ζωή σου. Πάρε το αγαπημένο σου πιάτο. Ένα πιάτο που θα το βλέπεις και θα περιμένεις πως και πως το να βρεθεί μπροστά σου. Ένα υπέροχο πιρούνι. Βάλε την μουσική που θέλεις. Βάλε ένα υπέροχο τραπεζομάντιλο. Βάλε ένα ωραίο άρωμα χώρου. Ενεργοποίησε τις αισθήσεις σου ώστε να απολαμβάνεις εκείνη την στιγμή που θα τρως το μπρόκολο.


Όταν λοιπόν αυτό το κάνεις καθημερινά, θα το κάνεις πολύ πιο εύκολα γιατί το βάζεις σε ένα πλαίσιο που σου αρέσει. Και τότε θα αρχίσει να συνδέει ο εγκέφαλος σου αυτή την διατροφή με κάτι όμορφο. Αυτό λοιπόν μετά από κάποιες μέρες θα αρχίσει να γίνεται συνήθεια. Και από την στιγμή που αυτό θα γίνει συνήθεια δεν χρειάζεται να ξανά ζυγιστείς, θα έχεις αποκτήσεις τα κιλά που θέλεις.

Το ίδιο ισχύει και για το κομμάτι των οικονομικών. Θα σου δώσω ένα παράδειγμα για τον κάθε τομέα. Έστω λοιπόν ότι θέλεις να αυξήσεις τα οικονομικά σου. Τι χρειάζεται να κάνεις; Το πρώτο που χρειάζεται είναι να δουλεύεις περισσότερες ώρες. Γιατί; Γιατί μέσα σε αυτές τις ώρες χρειάζεται να οργανωθείς, χρειάζεται να αναπτύξεις την ομάδα σου, χρειάζεται να κάνεις πάρα πολλά πράγματα. Δεν θα είναι για όλη σου την ζωή… Ίσως να είσαι από αυτούς τους ανθρώπους που έχουν ήδη ομάδα.

Όπου και εάν βρίσκεσαι τώρα, να ξέρεις ότι για να πας στο επόμενο επίπεδο, στην αρχή χρειάζεται να κάνεις ένα βήμα πίσω. Για ποιο λόγο; Χρειάζεται να κάνεις ένα βήμα πίσω για να οργανωθείς. Αυτό το βήμα πίσω μπορεί να είναι αυτές οι παραπάνω ώρες που σου ανέφερα προηγουμένως. Σε ποιον αρέσει να δουλεύει περισσότερες ώρες; Σε ποιον αρέσει να αναλαμβάνει περισσότερα πράγματα; Σε ποιον αρέσει να πρέπει να διαχειριστεί καταστάσεις με ανθρώπους που είναι λίγο δύστροποι ή δεν θέλουν να καταλάβουν; Σίγουρα σε κανέναν.

Πώς θα το κάνεις για να μην εγκαταλείψεις και να μπορείς όχι μόνο να συνεχίσεις αλλά να το κάνεις με πολύ ενθουσιασμό και να μοιράζεσαι αυτή την ενέργεια με την ομάδα σου, με τους ανθρώπους, με τους πελάτες σου; Χρειάζεται να το βάλεις σε ένα τελετουργικό. Να δημιουργήσεις μια διαδικασία που θα απολαμβάνεις. Πώς θα ξυπνάς στις 7 η ώρα το πρωί; Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που χρειάζεται να κάνεις ώστε να απολαμβάνεις το πρωινό σου ξύπνημα;

Τι είναι αυτό, το 2ο, το 3ο, το 4ο πράγμα που θα κάνεις έτσι ώστε να ενισχύσεις τα οικονομικά σου; Παραδείγματος χάριν, χρειάζεται να πάρεις ένα τηλέφωνο έναν συγκεκριμένο άνθρωπο. Ή χρειάζεται να δημιουργήσεις κάρτες που να μετράς την επιχείρηση σου. Ή χρειάζεται να δημιουργήσεις ένα άλλο σύστημα πωλήσεων. Πώς μπορείς αυτό να το περάσεις στην ομάδα σου έτσι ώστε να τους αρέσει η διαδικασία για να μπορούν να το κάνουν συνήθεια και να έχετε όλοι μαζί τα αποτελέσματα τα οποία θέλετε;


Έτσι λοιπόν να θυμάσαι ότι η σειρά, τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις για να κάνεις την επιθυμία σου επιτυχία είναι τα εξής:
1. Να νιώσεις με την καρδιά σου τι είναι αυτό ακριβώς που θέλεις πάρα πολύ.
2. Να ξεκινήσεις άμεσα δράση, να χρησιμοποιείς τον ενθουσιασμό σου.
3. Να βάλεις αυτή την δράση σε ένα όμορφο περιβάλλον έτσι ώστε να μπορείς να την διατηρείς. Έτσι ώστε κάθε μέρα να περιμένεις να κάνεις αυτό το συγκεκριμένο που έχεις δεσμευτεί ότι πρέπει να κάνεις.
4. Τέλος, άφησε το χρόνο για μερικές μέρες έτσι ώστε αυτό να γίνει συνήθεια και μετά να απολαύσεις αυτό που πραγματικά αξίζεις.

Τι πρέπει λοιπόν τώρα να κάνουμε:


• Πάρε ένα χαρτί και ένα στυλό.
• Σημείωσε τι είναι αυτό που θέλεις.
• Ποιες είναι οι δράσεις που πρέπει να αναλάβεις για να το πετύχεις.
• Πώς πρέπει να υλοποιήσεις αυτές τις δράσεις έτσι ώστε να είσαι χαρούμενος σε αυτές.
• Για πόσες μέρες πρέπει να το κάνεις, ή παρατήρησε στον εαυτό σου πότε θα νιώσεις ότι αυτό έχει γίνει πλέον συνήθεια.

• Μετά αφέσου στο χρονοδιάγραμμα σου για να απολαύσεις την επιτυχία σου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πληκτρολογείστε το σχόλιό σας...

Βιβλιοθεραπεία: Πώς οι ιστορίες μας στηρίζουν στη διαδρομή προς την επούλωση

Όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με ψυχολογικά και συναισθηματικά προβλήματα, όπως άγχος και κατάθλιψη ή πένθος, ορισμένες φορές είναι δύσκολο να ...